Niin ihan oikein minä pyykkäsin eilen meidän pesukonetta. Kestovaippatietouden myötä olen oppinut myös pesuaineista. Vuosikaudet olen pessyt kaikki fleecevaatteeni pilalle ja kerryttänyt pyykkikoneeseen valtavan määrän Zeoliittia ja rehevöittänyt vesistöjä. Päätin tai oikeastaan minun oli ehdottoman pakkokin puhdistaa kone jos meinaan pitää kestovaipat imukykyisinä ja hyvinä. Apteekista kävin ostamassa 100 gramman pussin sitruunahappoa ja laitoin sitä pesuainelokeroihin ja koneen käyntiin kuumimmalle ja pisimmälle ohjelmalle. Apteekissakin neuvottiin pesemään seuraavaksi ihan normaalisti pyykit ja niin tein. Voi järkytys sitä vaahdon määrää minkä kone pukkas ulos. Näin olen kuullut käyvän muillekkin kone ikään kuin putsaa zeoliitti/fosfaatti kertymät ulos. Pyöritin koneen vielä kolmannen kerran pyykit sisällä ja nyt ei enää vaahdonnut. Toivottavasti zeoliitit ja fosfaatit on nyt poistettu. Tästä lähtien käytän pesuaineena Kotimaista Erisan Color jauhetta, joka EI sisällä FOSFAATTIA EIKÄ ZEOLIITTIA, eikä myöskään hajusteita, väriaineita, kirkasteita, säilöntäainetta tai valkaisuainetta. Pakkauksessa mainitaan, että hyvin huuhtoutuva. tai sitten jotakin muuta sopivaa.

Niin pulmansa molempien aineiden ohelle. Tässä netistä löytynyt juttu aiheesta:

Oikeat pesutavat ja säännöllinen puhdistus pitävät koneen kunnossa
Pesupulverin zeoliitti voi tuhria pyykin ja pesukoneen


ELINA MALKAMÄKI

Pyykinpesijä on pesuainehyllyllä hankalan valinnan edessä. Ostaako fosfaattipitoista pesuainetta, joka säästää pesukonetta ja vaatteita, vai zeoliittipitoista ainetta, joka rasittaa vähemmän ympäristöä?

- Kaupunkiverkostossa ja muualla kunnallisen jätevedenpuhdistuksen piirissä fosfaattia sisältävä pesuaine on parempi ratkaisu. Fosfaatti saadaan puhdistamossa suurelta osin poistettua, mutta zeoliitti jämähtää putkistoihin, sanoo johtava tutkija Anneli Reisbacka Työtehoseurasta.

Veteen liukenematon zeoliitti on saanut asiantuntijat varpailleen, sillä sen on todettu aiheuttavan ongelmia sekä koneelle että pestäville vaatteille. Savimainen aine sitoo kalkkia, joka kerääntyy pesukoneen uumeniin ja letkuihin. Sakkakohtiin tarttuu likaa, ja kone alkaa haista tunkkaiselta.

Liikkeenharjoittaja Jussi Toppinen Konehuolto Toppinen Oy:stä kertoo, että zeoliitin aiheuttamiin vikoihin törmää kodinkoneiden huollossa harva se päivä.

- Eniten se rassaa kumiosia. Tiivisteet kovettuvat ja alkavat vuotaa, mikä johtaa usein laakerivaurioihin.

Sakka voi aiheuttaa häiriöitä koneen vedenotossa tai kasaantua lämpövastuksen päälle, jolloin kone ylikuumenee tai lakkaa pesemästä normaaleissa lämpötiloissa.

Ensimmäisenä kärsii kuitenkin pesutulos. Kiteinen zeoliitti jää hienoksi pölyksi tekstiilin pinnalle, jolloin vasta pesty vaate näyttää laikukkaan harmaalta. Pöly kertyy herkimmin neuloskankaisiin, ja varsinkin mustista vaatteista sen erottaa selvästi.

- Harva tulee ajatelleeksi, että ongelmien syynä olisi pesujauhe eikä itse kone, sanoo Reisbacka.

Kuivunut kuitu pölisee pesuainejäämistä, ja allergiselle pöly saattaa aiheuttaa iho-oireita.

Siksi monet asiantuntijat suosittelevatkin allergiaperheille mieluummin fosfaatillisia pesujauheita.


Kone puhdistettava säännöllisesti

Zeoliitin sakkautuminen koneeseen johtuu osaksi pesuveden vähyydestä, sillä se vaatii huuhtoutuakseen runsaasti vettä.

- Samaan aikaan uusista pesukoneista tehdään energiaa ja vettä säästäviä. Kehitys lyö tässä itseään poskelle, harmittelee kodinkoneisiin perehtynyt Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa.

Nykyiset pesukoneet sallivat pyykkien pesun matalissa lämpötiloissa, jolloin zeoliitti kasautuu kaikkein helpoimmin. Varsinkin, jos käyttää toistuvasti liikaa pesuainetta.

Toppinen kertoo huoltoon tuodusta puoli vuotta vanhasta koneesta, josta harmaata sakkaa sai kauhoa pois litrakaupalla.

- Kolme perushuuhtelukertaa riittävät fosfaatille, mutta eivät zeoliitin poistamiseen vaatteista, Marjomaa sanoo.

Testien mukaan vaatteet olisi huuhdeltava useita kymmeniä kertoja, ennen kuin kaikki zeoliittijäämät häviävät.

Zeoliitin rasittamaa pesukonetta voi yrittää puhdistaa kotikonstein. Apteekista ostettavaa sitruunahappojauhetta laitetaan pesuainelokeroon muutama lusikallinen ja tyhjä koneellinen pestään mahdollisimman lämpimällä ohjelmalla.

Tämän perään pestään vielä toinen kierros tavallisella pyykinpesujauheella.

- Se on eräänlainen happo-emäskäsittely, joka irrottaa koneeseen jäänyttä sakkaa ja raikastaa, Marjomaa sanoo.

Puolikovalla vesialueella, kuten suurimmassa osassa Turkua, kalkinpoistoa suositellaan neljästi vuodessa.

Muulloinkin kannattaa välillä pyöräyttää koneen kuumin valkopesuohjelma läpi ilman pyykkiä fosfaattipitoisella pesuaineella.

- Se puhdistaa konetta jos yleensä pesee vain neljässä, tai kuudessa kympissä, Marjomaa sanoo.


Kalkkikertymät suomalainen ongelma

Zeoliitin käyttö pyykinpesuaineissa yleistyi Suomessa 1990-luvulla, kun vesistöjä rehevöittävälle fosfaatille haettiin vaihtoehtoja. Nykyään suurin osa pyykinpesujauheista sisältää zeoliittia. Nestemäisissä pesuaineissa sitä ei käytetä.

- Fosfaatti haluttiin korvata nopeasti, ja zeoliitti otettiin käyttöön lyhyellä varoitusajalla, vaikka sen käytöstä ei ollut juuri kokemuksia, sanoo Marjomaa.

Pesuaineen sisältö kannattaa aina tarkistaa pakkauksesta, sillä vaikka nimi ja pakkaus pysyisivät samana, koostumus voi muuttua.

Reisbacka ennustaa, että zeoliitissa piilee seuraava asuinympäristöä vaaniva iso ongelma.

- Ensin olivat kosteusvauriot. Pian viemäriputkistoja uhkaa zeoliittiräjähdys, hän toteaa.

Suuret kansainväliset valmistajat eivät halua siirtyä takaisin ympäristöä vahingoittavaan fosfaattiin, sillä jätevedenpuhdistustekniikka ei ole kaikkialla yhtä tehokasta.

Suomessakin viemäriverkon ulkopuolella haja-asutusalueilla suositellaan yhä käytettäväksi vain fosfaatittomia tuotteita.

- Tilanne on muutenkin erilainen Euroopassa, jossa on kovempi vesi. Siellä zeoliitti ei aiheuta samanlaisia hankaluuksia. Kalkkiongelma on Suomen ongelma, Reisbacka toteaa.